A 2021-ES LA VUELTA KÖZVETÍTÉS HIVATALOS TÁMOGATÓJA

Szénhidrátlemerítő edzés

Alapvetően más frissítési protokollt kell alkalmazni az edzések és a versenyek során. Az edzéseken rendszeresen vissza kell fogni a szénhidrátbevitelt, míg a versenyek során maximalizálni kell a bevitelt figyelembe véve a felszívódást befolyásoló koncentrációt és glikémiás index – energiasűrűség arányt.

Az előző gondolatot folytatva rögtön egy kis, de rendkívül fontos kitérővel kezdem az indoklást: A szénhidrátbevitelt nem kell gyakorolni, mert az emésztés, felszívódás, intermedier anyagcsere és energiaképzés gyakorlás nélkül is működő élettani folyamatok, amelyek kiválóan működnek, ha odafigyelünk a gyomorba mixelt frissítő összetételére. A gyomorba jutatott frissítőmixben lévő víz, valamint a szénhidrát és az elektrolit (elsősorban a NÁTRIUM) molekulák darabszámának helyes aránya, az alacsony koncentráció nyitja az első kaput a frissítő számára az izmokhoz vezető úton, azaz a tápcsatornából, amely még a külvilág, így tud gyorsan a szervezetbe (a sejten kívüli folyadéktérbe) jutni a frissítő. A második kaput, amely már az energiatermelés helyére, a sejtbe vezet a megfelelő hidratáció (víz és elektrolit háztartás) és a frissítő energiasűrűsége és az általa provokált inzulinválasz optimális aránya nyitja. Ez elég bonyolultan hangzik és valóban az is. Ezen vérzett el tavaly a Hawaii Ironman VB-n Lionel Sanders és Alister Brownlee is. A változó körülmények függvényében összeállított frissítő helyes összetétele a frissítés legnagyobb kihívása és a legnagyobb buktatója. Alapvető igazság, hogy minél több dolgot próbálsz meg elgyötört testedbe tuszkolni, annál kisebb az esélye annak, hogy az valóban be is jut a szervezetedbe.

Alapozás

Az izmaink energiaellátását tekintve nincs lényeges különbség egy sprinttávú triatlon, egy ironman, egy pár kilométernél hosszabb országúti kerékpározás vagy egy ironman teljesítése között. Mindegyik esetben az aerob energiatermelő rendszert használja a szervezetünk az izomsejtek primer üzemanyagának az ATP-nek az előállítására. Az aerob energiatermelő rendszer zsírt „éget” a szénhidrátok tüzében. A zsírégetés hatékonysága határozza meg a teljesítményünket. Az edzések során elsősorban ezt a hatékonyságot kell(ene) javítanunk. A szív-tüdő-keringés rendszer természetesen a leginkább meghatározó, DE a zsírégetés hatékonysága az enzimrendszer edzésével is szignifikánsan javítható. Az enzimek azok a fehérjék, amelyek az energiatermelést katalizálják és szabályozzák. Az enzimek a szervezetünk jól képzett munkásai meghatározott feladatokkal. Az általunk adott feladatok határozzák meg a számukat és az aktivitásukat. Pragmatikus edzés közbeni frissítési protokollal szaporítani és aktivizálni tudjuk azokat az enzimeket, amelyek szélesre nyitják a kaput a zsírok számára az izomsejtekhez vezető úton és a szénhidrátok-zsírok átjáróját is kitárják. Amennyire csak lehet az edzések során és után érdemes rendszeresen visszafogni a szénhidrátbevitelt. A szervezetedet ezáltal ráveszed arra, hogy a zsírokat fokozott mértékben használja fel energiaképzésre, majd az edzést követően, az „utánégetés” provokációjával, azaz a lemerített szénhidrátraktárak glikogénnel való újra feltöltésére. Ezt a protokollt építettük be „Lean Fueling” azaz „Szénhidrát lemerítő” edzés funkcióként az Enduraid-be. A „Lean Fueling” protokoll rendszeres alkalmazása szignifikánsan növeli a zsírégetés azaz az aerob energiatermelés hatékonyságát, növeli a glikogénraktárak kapacitását és „súlyos” mellékhatásként tartósan sportos testalkatot eredményez, mert a szervezet folyamatosan azt a parancsot kapja, hogy a zsírokat felhasználva a szénhidrátraktárakat töltse és azok kapacitásait növelje.

Ennek a rendkívül hasznos élettani folyamatnak a feltétele a tökéletes HIDRATÁCIÓ. A szervezetben MINDEN vízi úton közlekedik. A vízi utak járhatóságának fenntartása a teljesítmény, sőt az életműködés fenntartásának a feltétele. A hidratáció a víz-, és elektrolit-, elsősorban a nátrium és kálium egyensúlyának fenntartását jelenti a VÍZ és NÁTRIUM rendszeres, tervszerű pótlásával.

Összefoglalva: edzések során és után rendszeresen fogd vissza a szénhidrátbevitelt, tartsd fenn a megfelelő hidratációt kiegyensúlyozott víz-, és nátriumbevitellel, ügyelj a gyomrodba mixelt frissítő összetételére, mert a rossz összetételű frissítő nem segíti, hanem gátolja a célba érkezést, csökkenti a teljesítményt, rontja az edzések hatékonyságát. Az edzés után 30-60 perccel ne vigyél be szénhidrátot csak sótablettát és vizet, az edzés közbeni „lean fueling” frissítésed pedig tervezd meg az Enduraid frissítéstervező mobil applikációval.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Bejegyzés megosztása:

Trendi bejegyzések

A legolvasottabbak

Görgőzünk, Ti is?

A napokban – cyber-térben végzett – bringaedzés margójára egy kis matematikával fűszerezett élettan, azaz a 6 db elfogyasztott sótabletta igaz története: Be kell vallanom, hogy

Hogyan mobilizáljuk zsírraktárainkat?

Az állóképességi sportolók szervezete elsősorban zsírból nyeri az energiát. Te is, én is meglehetősen kevés időt töltünk a pulzusértékek alapján anaerob zónának nevezett intenzitástartományban, amikor

Kedves Vásárlónk!

A 03.12-én, 16 óra után leadott rendelések, szabadság miatt, 03.18-n kerülnek feldolgozásra tehát 03.19-20-án kerülnek kézbesítésre.
 
Köszönjük a megértést!
Örömteli sportolást kívánunk!