A 2021-ES LA VUELTA KÖZVETÍTÉS HIVATALOS TÁMOGATÓJA

Kérdezz, Válaszolok

Legutóbbi élő bejelentkezésünk során néhány nagyon fontos és ilyen-olyan formában visszatérő kérdésre válaszoltunk.

60g ch/óra ököl szabálynak tűnik, de ez mérettől független? 1l/h víznél én pl. többet szoktam inni, akkor ez azt jelentheti, hogy több sótablettát kellene bevennem?

Óránként 60 g szénhidrátnál többre egyetlen triatlonistának sincsen szüksége.

Rövid távon, amikor tényleg borzasztóan magas az intenzitás, és ezért fokozott a szénhidrát „égetés”, kitartanak a saját raktárak.

Hosszú távon az edzett sportolók, akik magas intenzitással teljesítik a távot, még a magas intenzitás mellett is elsősorban zsírt „égetnek”, mert az edzések során ehhez alkalmazkodott a szív-, és tüdőrendszerük, illetve az izmaik (megnövekedett mitokondrium szám). Így nekik is elegendő a max 60 g szénhidrát pótlás ahhoz, hogy életben tartsák a zsírégetést. Ráadásul esetükben a szénhidrát raktárak kapacitása is magas, így a tartalékaik is magasabbak. Egy edzett sportolónak 2 órás időintervallum alatt nem kell szénhidrátot bevinnie, hiszen a szénhidrát raktárai elegendő kapacitással rendelkeznek ahhoz, hogy a zsírégetéshez szükséges szénhidrátot rendelkezésre bocsássák.

A kevésbé edzett sportolóknak pedig az alacsonyabb intenzitás miatt nem szükséges 60 g-nál több szénhidrát, mert náluk is „csak” a zsírégető tűz életben tartásához kell a szénhidrát, ahhoz pedig még sok is a 60g óránként.

A nátrium-víz arányával kapcsolatos ökölszabály 100 mg Na 1 dl vízhez. Ebben az esetben maximalizáljuk mind a szénhidrátok, mind a víz felszívódását és hidratáció fenntartását. Természetesen figyelembe kell venni a szeletek, gélek és egyéb energiapótló frissítők Na-tartalmát is.

Az <i:am> frissítőket ajánlott más termékekkel együtt használni?  (Itt az átlagos futókra gondolok, akik mindent használnak egyszerre.)

 Oda kell figyelned az ozmolalitásra arra, hogy mit viszel be a szervezetedbe egy edzés vagy versenyzés során. Az <i:am> italporunkból az ajánlás szerinti adagolás szerint készített frissítő az összes fontos komponenst tartalmazza, a vizet, a sót és a szénhidrátokat is megfelelő mennyiségben és arányban, tehát mind az energiaellátást, mind pedig a tökéletes hidratációt biztosítja. Emellett már nem igazán szükséges más termék használata. Nagy melegben, amikor a hidratáció még fontosabb, akkor az italporból készült frissítő mellett még szükség lehet további víz és só bevitelére is. Kaptunk visszajelzéseket, hogy sportolók frissítés közben az <i:am> termékek mellé még energiaszeletet vagy zselét is használnak. Ez esetben – mivel a zselék és egyéb termékek is nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmaznak – sok víz bevitelére lesz szükség, hogy a gyomortartalom megfelelően alacsony koncentrációjú maradjon. A sok folyadék egy idő után zavarni és gátolni fog az eredményes mozgásban.

Mit tegyen, aki azt érzi, hogy túlfrissítette magát?

A túlfrissítés elsősorban azt jelenti, hogy magas koncentrációjú a gyomorban az oldat. Vizet kell rá innunk akkor is, ha feszít az ember gyomra. Az egyetlen megoldás, ha hígítjuk a gyomortartalmat. Próbáljuk elkerülni a túlfrissítést, használd az Enduraid-et, melynek segítségével biztos, hogy megfelelő minőségű és koncentrációjú oldat kerül a gyomrodba. Alacsony koncentrációjú, de magas energiasűrűségű oldat kerüljön a gyomrodba, ha pedig már baj van akkor a koncentráció csökkentése a cél vízfogyasztás segítségével.

Hosszú edzés közben a frissítés ellenére csökken a motiváció, csökken a pulzus, csökken a koncentráció, fásulttá válok. Mitől van ez?
Az agy nem jut elég energiához, köznyelven szólva leesik a vércukrod, ami leginkább két okból kifolyólag fordulhat elő.
1. Magas glikémiás indexű, de alacsony energiasűrűségű, azaz túl sok egyszerű cukrot tartalmazó frissítő mixet juttattál a szervezetedbe, amit a nagy mennyiségben termelt inzulin gyorsan be is juttatott az izomsejtekbe, de az agynak bizony már kevés jutott. Az agy elsődleges energiaforrása a legegyszerűbb cukor, a glükóz, és ha ez a tápanyag
kiürül a vérből, ha elhappolják az agy elől az izmok, akkor bizony találkozhatunk a kalapácsos emberrel.
2. Túl magas koncentrációjú frissítő mixet juttattál a gyomrodba, azaz bármit is ettél vagy ittál, azt nem higítottad fel eléggé vízzel, amely ezáltal nem tudott felszívódni, a tápcsatornában, a külvilágban maradt, ezért nem tudott energiát szolgáltatni sem az izmaid, sem pedig az agyad
számára.
A KEVESEBB TÖBB! A frissítő koktélod megfelelő koncentrációjának kialakítását ne bízd a szervezetedre! Segíts neki, és gondoskodj arról, hogy bármit eszel, vagy iszol, a mix híg legyen, a jó frissítő sok vizet tartalmazzon. Szilárd frissítőt (szelet, zselé) nem kombinálunk izotóniás vagy hipotóniás itallal, csakis vízzel! Mindemellett, a folyékony frissítő a legjobb frissítő, mert nem a szervezetednek kell vesződnie az oldat előállításával!
Az <i:am> mineral+energy sportital-porunkból az ajánlásunknak (40g+500ml víz) megfelelően kevert frissítő, amellett, hogy magas az energia tartalma és az izzadás által elveszített ionokat is megfelelő arányban és mennyiségben pótolja, alacsony sűrűségű, hipotóniás ital, amely fenntartja a szervezetben az ionegyensúlyt és hatékonyan biztosítja az izomok folyamatos energiaellátását.
Minőségi frissítőtermékekkel, megfelelően megtervezett frissítéssel (Enduraid) számos olyan szenvedéstől kímélheted meg magad, amelyeket esetleg eddig a versenyzés az edzés természetes velejárójának tekintettél.

Örömteli sportolást, okos frissítést!

 

Bejegyzés megosztása:

Trendi bejegyzések

A legolvasottabbak

Görgőzünk, Ti is?

A napokban – cyber-térben végzett – bringaedzés margójára egy kis matematikával fűszerezett élettan, azaz a 6 db elfogyasztott sótabletta igaz története: Be kell vallanom, hogy

Hogyan mobilizáljuk zsírraktárainkat?

Az állóképességi sportolók szervezete elsősorban zsírból nyeri az energiát. Te is, én is meglehetősen kevés időt töltünk a pulzusértékek alapján anaerob zónának nevezett intenzitástartományban, amikor

Kedves Vásárlónk!

A 03.12-én, 16 óra után leadott rendelések, szabadság miatt, 03.18-n kerülnek feldolgozásra tehát 03.19-20-án kerülnek kézbesítésre.
 
Köszönjük a megértést!
Örömteli sportolást kívánunk!