A 2021-ES LA VUELTA KÖZVETÍTÉS HIVATALOS TÁMOGATÓJA

Szénhidrátgomb

Miért kell néha ezt a gombot megnyomni?

Legutóbbi két élő Facebook bejelentkezésünk témája volt az úgynevezett „szénhidrát gomb”. Miért érdemes néha, vagy éppen gyakran ezt a „gombot” megnyomni?

Elsősorban a szénhidrátok és a zsírok biztosítják az állóképességi sportolók energiaellátását. E két energiaforrásból állítja elő szerveztünk az izomműködés tartós fenntartásához szükséges üprimer üzemanyagot az ATP-t. Az intenzitás emelkedésével nő az energiafelhasználáson belül a szénhidrátok aránya, mert ezt az energiaforrást az emberi szervezet gyorsan tudja mobilizálni és akár oxigénhiányos állapotban (anaerob) is képes hasznosítani, ezért nevezzük a szénhidrátokat gyors energiaforrásnak. Viszont az emberi test szénhidrát-raktárai, a glikogénraktárak végesek.

A zsírok gyakorlatilag végtelen energiaraktárként működnek a szervezetünk számára (1kg zsír – 9200 kcal), de a zsírokat a szervezetünk csak a szénhidrátok jelenlétében tudja hasznosítani. „A zsírok a szénhidrátok tűzében égnek el”! Az edzés részlegesen (kellemetlenebb esetben teljesen) lemeríti a glikogénraktárakat. A szervezet reakciója: hogyan tudom gyorsan helyreállítani a hiányt? Hogy jut a szervezetünk újra glikogénhez, hogy feltöltse a raktárakat? Ez egy vészhelyzet, amit kezelni kell. Amikor a szervezetünk éhes a szénhidrátra, nagy a késztetés, hogy egyből pótoljuk. Mi történik, ha nem adunk a szervezetünknek külső forrásból szénhidrátot, vagyis nem eszünk? A szervezetünk elkezd a végtelen mennyiségben elérhető zsírokból szénhidrátot előállítani úgy, hogy a zsírsavakat lebontva a glicerin molekuláról a glicerinből glikogént állít elő. Ezt a folyamatot nevezzük utánégetésnek, amely a kulcsa annak, hogy az utolsó makacsan, sport mellett is velünk maradt, felesleges kilóktól megszabaduljunk.

Tipp a sportos testalkathoz. Edzés után ne pótold egyből a szénhidrátot, várj legalább egy órát, igyál egy (két) nagy pohár vizet sótablettával, ezáltal biztosítod a hidratációt. Meg fogsz lepődni, hogy enyhül az éhségérzet és amikor az evésre kerül a sor már tényleg csak annyi táplálékot fogsz magadhoz venni amennyire a szervezetednek szüksége van.

Mi a helyzet a „recovery” drinkekkel?

Ezek az italok általában fehérje és szénhidráttartalmú italporok. Normál edzésidőszakban nem fogyasztanám, elkényelmesítjük a szervezetünket mert ezekkel az italokkal egyből pótoljuk a szénhidrátot, nem engedjük, hogy a szervezetünk saját maga oldja meg a szénhidrátpótlást a saját zsírraktárakból, ezáltal gátoljuk a fogyást.

Örömteli sportolást, okos frissítést!

Bejegyzés megosztása:

Trendi bejegyzések

A legolvasottabbak

Görgőzünk, Ti is?

A napokban – cyber-térben végzett – bringaedzés margójára egy kis matematikával fűszerezett élettan, azaz a 6 db elfogyasztott sótabletta igaz története: Be kell vallanom, hogy

Hogyan mobilizáljuk zsírraktárainkat?

Az állóképességi sportolók szervezete elsősorban zsírból nyeri az energiát. Te is, én is meglehetősen kevés időt töltünk a pulzusértékek alapján anaerob zónának nevezett intenzitástartományban, amikor