A 2021-ES LA VUELTA KÖZVETÍTÉS HIVATALOS TÁMOGATÓJA

Létfontosságú hidratáció

Hidratáció

Az izommunka mellékterméke a hő, de ha figyelembe vesszük, hogy az izommunka hatékonysága mindössze 20-25% akkor bizony mondhatjuk, hogy az izommunka fő terméke a hő és a mellékterméke a mozgási energia, ami a cél felé visz minket. Mit kezdünk ezzel a hővel? Ezt a hőt le kell adnunk a környezetünknek különben megsülnénk a saját izmaink által termelt hőben, de ezt elkerülendő a szervezetünknek van egy pragmatikus megoldása az izzadás. Az izzadság révén a szervezet letudja adni az izmok által termelt hőt. Az izzadság által veszített vizet és elektrolitokat pótolni kell, különben dehidratálódunk. A sók és a víz nagyon, nagyon komolyan befolyásolják a teljesítményt mert a szervezetben minden vízi úton közlekedik, a makro-, mikroelemek, de még az információ is. A dehidratált szervezetben megszűnik az információáramlás, hiába az akarat, az nem jut el az izmok szintjére, először a motiváció majd a koncentráció, aztán a koordináció és orientáció is elveszik (crawling finish).

Mozgás= izzadás= víz-, és elektrolitveszteség, amelyet pótolni kell! Nagyon kell azonban arra figyelni, hogy be is jusson a szervezetünkbe az, amivel frissítünk, mert amit megeszünk vagy megiszunk, az még nincs a szervezetünkben. A gyomor tartalma még a külvilág. Miért? Mert a gyomorig mindent el tudunk juttatni, de aztán onnan a felszívódás helyére a vékonybélbe csak a megfelelően higított, megfelelő koncentrációjú frissítő juthat tovább. Mi történik, ha nem megfelelő a koncentráció? Lehet túl híg a bevitt frissítő (pl. csak vízzel történő frissítés), ekkor felborul a szervezet elektrolitháztartása, amely ödémához (erről részletesebben egy korábbi blogbejegyzésünkben olvashatsz), görcsökhöz vezet. Mi történik, ha túl magas koncentrációjú frissítőmixet juttatunk a gyomrunkba? Egyszerűen nem tud tovább haladni a mix a felszívódás helyére a vékonybélbe, a szervezet kétségbeesetten próbálja felhígítani a gyomortartalmat, amellyel dehidratálja magát, és ismét jön először a motivácó majd a koncentráció és végül az orientáció elvesztése.

A vizet és az elektrolitokat megfelelő mennyiségben és arányban pótoljuk a testmozgás során sótablettával vagy elektrolitokat is tartalmazó sportitallal, hisz a víz-, és elektrolithiány sokkal brutálisabban hat ki a teljesítményre, mint az energiahiány.

Örömteli sportolást, sikeres célba érkezést kívánunk minden sportolónak.

2 Responses

  1. Nagyon köszönöm az ismeretterjesztő tevékenységet, amit végeztek, mindig érdeklődve olvasom a cikkeket és amióta követem a tanácsaitokat, és használom az i:am termékeket, sokkal jobban megy a frissítés és ennek következtében a futás is. Hozzáértést sugároztok és ettől a termékeitek is hitelesebbek számomra.
    Apró kérdés: van-e arra valami mód, hogy a sótabi felülete simább legyen (pl filmtabletta-szerű „bevonat”, vékony „máz”), mert kissé megtapad a torkomban, nehéz lenyelni. (Ezt a problémát másoktól is hallom.) Köszi, ha válaszoltok. Kata

    1. Kedves Kata,

      Köszönjük szépen a bizalmat és a pozitív visszajelzést. Nem tervezzük bevonni semmivel a tablettát, próbálunk kerülni minden felesleges extra vivőanyagot. Próbáld meg felezni vagy szétrágni és gyorsan inni rá. Nekem az utóbbi vált be.
      Üdv,
      Melinda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Bejegyzés megosztása:

Trendi bejegyzések

A legolvasottabbak

A 2024-es Ironman Világbajnokság margójára

Mi a közös Kristian Blummenfelt, Sam Laidlow és Lional Sanders triatlonistákban azon kívül, hogy klasszis sportolók. Mindhárman súlyos problémákkal küzdöttek a három nappal ezelőtti Hawaii

Maratoni frissítés

Szedjük részekre! Ahhoz, hogy a frissítő bejusson az izomsejtekbe arra van szükség, hogy megfelelő koncentrációjú legyen tehát ne idézzünk elő túl sűrű a gyomortartalmat, vagyis

Koleszterin csökkentő növényi rostok

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen szereplői a növényi élelmi rostok. Két csoportra oszthatjuk őket. Vízben oldódókra és vízben nem oldhatókra. A vízben oldható növényi élelmi rostok (pektin,