A 2021-ES LA VUELTA KÖZVETÍTÉS HIVATALOS TÁMOGATÓJA

Létfontosságú hidratáció

Hidratáció

Az izommunka mellékterméke a hő, de ha figyelembe vesszük, hogy az izommunka hatékonysága mindössze 20-25% akkor bizony mondhatjuk, hogy az izommunka fő terméke a hő és a mellékterméke a mozgási energia, ami a cél felé visz minket. Mit kezdünk ezzel a hővel? Ezt a hőt le kell adnunk a környezetünknek különben megsülnénk a saját izmaink által termelt hőben, de ezt elkerülendő a szervezetünknek van egy pragmatikus megoldása az izzadás. Az izzadság révén a szervezet letudja adni az izmok által termelt hőt. Az izzadság által veszített vizet és elektrolitokat pótolni kell, különben dehidratálódunk. A sók és a víz nagyon, nagyon komolyan befolyásolják a teljesítményt mert a szervezetben minden vízi úton közlekedik, a makro-, mikroelemek, de még az információ is. A dehidratált szervezetben megszűnik az információáramlás, hiába az akarat, az nem jut el az izmok szintjére, először a motiváció majd a koncentráció, aztán a koordináció és orientáció is elveszik (crawling finish).

Mozgás= izzadás= víz-, és elektrolitveszteség, amelyet pótolni kell! Nagyon kell azonban arra figyelni, hogy be is jusson a szervezetünkbe az, amivel frissítünk, mert amit megeszünk vagy megiszunk, az még nincs a szervezetünkben. A gyomor tartalma még a külvilág. Miért? Mert a gyomorig mindent el tudunk juttatni, de aztán onnan a felszívódás helyére a vékonybélbe csak a megfelelően higított, megfelelő koncentrációjú frissítő juthat tovább. Mi történik, ha nem megfelelő a koncentráció? Lehet túl híg a bevitt frissítő (pl. csak vízzel történő frissítés), ekkor felborul a szervezet elektrolitháztartása, amely ödémához (erről részletesebben egy korábbi blogbejegyzésünkben olvashatsz), görcsökhöz vezet. Mi történik, ha túl magas koncentrációjú frissítőmixet juttatunk a gyomrunkba? Egyszerűen nem tud tovább haladni a mix a felszívódás helyére a vékonybélbe, a szervezet kétségbeesetten próbálja felhígítani a gyomortartalmat, amellyel dehidratálja magát, és ismét jön először a motivácó majd a koncentráció és végül az orientáció elvesztése.

A vizet és az elektrolitokat megfelelő mennyiségben és arányban pótoljuk a testmozgás során sótablettával vagy elektrolitokat is tartalmazó sportitallal, hisz a víz-, és elektrolithiány sokkal brutálisabban hat ki a teljesítményre, mint az energiahiány.

Örömteli sportolást, sikeres célba érkezést kívánunk minden sportolónak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Bejegyzés megosztása:

Trendi bejegyzések

A legolvasottabbak

Hogyan mobilizáljuk zsírraktárainkat?

Az állóképességi sportolók szervezete elsősorban zsírból nyeri az energiát. Te is, én is meglehetősen kevés időt töltünk a pulzusértékek alapján anaerob zónának nevezett intenzitástartományban, amikor

Esettanulmány-Triatlon frissítés

„Balatonmanen specialt csináltam, 8:34es idővel. Aki nem emlékszik – veszettül meleg volt. Bringa alatt kb 10 liter folyadékot ittam, futáson már semmit. Nutrend féle anticramp

Esettanulmány Mátra túra 50km

Eset/Kérdés „Üdvözletem, szeretnék kérdezni mert nem igazán tudom hová tenni, ami történt, nyilván elrontottam a frissítést, csak nem tudom, hogy hol. Leírnám az egész sztorit.