Érdekes, hogy a legkevésbé (egyáltalán nem) emészthető szénhidrátok bírnak a legnagyobb hasznossággal és a legkívánatosabbak csokik, cukrok, nápolyik stb. rejtik a legnagyobb egészségre leselkedő veszélyt a hétköznapi ember számára!
A növényi élelmi rostok ugyan teljességgel emészthetetlenek mégis mindkét fajtájuk kiemelt hasznossággal bír: a vízben oldhatóak (zabkorpa, zabpehely) az enterohepatikus körforgás gátlása révén rábírják májunkat, hogy az érrendszerünkből kivonja a koleszterint (vagyis csökkentik a koleszterin szintet), míg a vízben oldhatatlanok (búzakorpa) az emésztésünket szabályozzák, és a bélrendszert tartják karban igen jó hatékonysággal. A mértékletesség – akár az élet minden területén – a rostbevitelnél is meghatározó: a vitathatatlanul jótékony hatások mellett, túlzásba vitt fogyasztás esetén gátolják egyes ásványi anyagok és vitaminok felszívódását is! Napi 30-35 gramm növényi élelmi rost fogyasztása ajánlott a szív-, és érrendszer, valamint az emésztőrendszer karbantartása érdekében.
Recept ajánló:
Koleszteringyilkos zöldborsófőzelék
Zöldborsó főzelék főtt tojással! A főzelék zabkorpával vadított rántással készült, a tojás mellé második feltétként egy evőkanál zabkorpa került.
A zabkorpa és a zabpehely vízoldható rostjai a tojásból sem engedték felszívódni a koleszterint, ráadásul az epesavak vékonybélből történő visszaszívódást is gátolták, így a máj a véráramból vont ki koleszterint (vagyis csökkentette a vér koleszterin szintjét), hogy az újrahasznosításból kivont epesavakat pótolja.