A 2021-ES LA VUELTA KÖZVETÍTÉS HIVATALOS TÁMOGATÓJA

Esettanulmány Mátra túra 50km

Eset/Kérdés

„Üdvözletem, szeretnék kérdezni mert nem igazán tudom hová tenni, ami történt, nyilván elrontottam a frissítést, csak nem tudom, hogy hol. Leírnám az egész sztorit.

A hétvégén a Decathlon Mátra túra 50-es távján futottam/próbálkoztam futással, következő történt.

Frissítésnek i:am isot ittam végig, időzítő jelez, fél óránként 4 kortyot szívok a zsákból. 14 km-nél Kékesen ettem egy banánt, egy őszibarackot, ittam rá fél liter vizet, 2 km-el később Mátraházán megettem egy zabos topjoy gyümölcsös snack-et, plusz egy i:am sótablettát, ezekre is ittam fél liter vizet plusz még vittem magammal vizet a flakonba. Tökéletesen működött, egészen a Galyatető felé vezető erősebb emelkedőig, ahol kicsit elkészültem az erőmmel – azt hozzá tenném, hogy Mátraházától direkt nem ittam az isoból nehogy gond legyen – aztán gondoltam sűrűbben iszok belőle, így 10 percenként 3 kortyot ittam, amitől 20-30 perc után határozottan visszatért az erőm és ez már ki is tartott Mátraalmásig, a hírhedt Galyavár aljáig.

Ez után szúrhattam el valamit. 30 km-nél jártam ekkor.

Terepfutás

Itt ittam kb 2 deci isot, bevettem egy sótablettát, ettem egy banánt ittam kb 7 deci vizet plusz bekevertem egy liter isot így volt nálam több mint másfél liter, amiből szintén nem ittam csak jóval később.Nagyon jól ellátott energiával, simán felmentem a Galyaváron,egész jól el is voltam, Mátraszentlászlón ismét ittam fél liter vizet és ettem két sótablettát. A problémám kb Mátraszentimre után kezdődött, itt ittam és töltöttem vizet. Isot nem ittam Mátraalmás óta, ez kb 10 km-t jelent nem kevés szinttel és kb 30 fokos melegben.

Szentimrétől egy hosszabb lejtős szakasz következett, ahol éreztem, hogy a gyomrom nem a legjobb, arra gondoltam talán sok volt a víz, így kb 20 percet várva az utolsó vízfogyasztást követően ittam 2×3 korty isot 10 perc különbséggel, ami viszonylag rendbe is rakott, de már itt éreztem, hogy nem biztos, hogy minden rendben lesz, de azért bíztam benne.

Lajosházáig két nagyobb emelkedő volt a pályán, amik eléggé kivettek belőlem, így próbáltam minél több isot inni. Itt volt egy nehezebb lejtős szakasz, ami erősre sikerült. Elég sok isot ittam menet közben, de nem jött a Galyatető felé vezető emelkedőn tapasztalt feltámadás. Lajosházán nem frissítettem, – innen kb 4 km volt hátra – hanem indultam az utolsó, elég erős, mászós emelkedőre, közben ismét iszogattam az isot, gondoltam hátha megjönne a lendület, de nem segített. Annyira kikészültem, hogy felérve az utolsó kb 2 km-en ami végig lejtett, összesen 100 métert tudtam futni, gyengének éreztem magam, hányingerem volt, szóval csak erős gyalogló tempót tudtam tartani.

Beérve a célba leültem és kb 20 percig szinte meg se bírtam mozdulni, görcsöltek az izmaim deréktól lefelé. 20 perc után tudtam összeszedni magam annyira, hogy úgy éreztem tudok enni, valamelyest javult a gyomrom.

Az étkező sátorban megettem 5 szelet lekváros kenyeret és 2 szelet dinnyét – a dinnye azonnal hatott, jobban éreztem magam rögtön – ami helyre rakott, majd ittam és indultam haza. Sajnos se sótabletta se magnézium nem volt nálam.

A görcs itthon is jelentkezett, holott rögtön bevettem két sótablettát, 2 kapszula GAL magnéziumot, nyújtottam, hengereztem, de egészen estig szenvedtem vele, amikor is bevettem 3 db Magnerot tablettát, utána múlt el.

Mit szúrtam el? Kellett volna ennem 30 és 50 km között is? (volt nálam snack de nem mertem a gyomrom miatt)

Bocsánat, hogy hosszúra sikerült az iromány, remélem lesz lehetőséged válaszolni 🙂

Előre is köszönöm szépen 🙂.” -Csere László

Válasz

A gondok alapja a Mátraszentlászlón fogyasztott sok víz két sótablettával (ilyet biztosan nem ír az Enduraid: két sótabletta egyszerre), mert itt kimaradt az energiapótlás. Innen még lehettet volna feltámadás, ha végig egyenletesen fogyasztja a mineral + energy drinket, de aztán Mátraszentimrén is kimaradt az energia összesen 10 km-en, ami majdnem egy óra ohne SZÉNHIDRÁT – ez büntet! A pulzusgörbén is jól látható mindez.

2 válasz

 1. Kedves Laci!
  A problémád abban látom, hogy mindent mindennel összezabáltál! 🙂
  Saját tapasztalat: Kinizsi100 óta használok i:em-et, azóta biztosan állítom a legjobb cucc!
  Idei Dechatlon50-es frissítőm (kényelmes kocogás 135bpm-en, 7ó10p bruttó időhöz): 1+3/4-ed kanál por fél liter vízbe. Ez elég 1 órára. 2 óránként ha van lehetőség újratöltöm mkindkét kulacsom, s ekkor 2-3 dl tiszta vizet iszok mellé. (ezen a pályán, Mátraházán és Mátraalmáson volt 3-3perc frissítő, kutaknál 1-1 dl tiszta víz ha szükségét éreztem, + pancsolás)
  Ha i:em mineral energy drinket használsz, akkor ilyen rövid táv lekocogására nincs szükséged másra! Benne van a só, az energia, kár kockáztatni, mit visel el a gyomrod…
  Komolyabb távokon vagy szintesebb pályán kétóránként szoktam még más gyártó bogyóját bevinni (lábak fáradását csökkenti, komfortosabb az érzet…), de alapvetően, energia-hidratáció-és só bevitelt tökéletesen fedezi a fenti mineral cucc.
  Soha nem volt 10 óra felett sem éhségérzet, pedig szilárdat nem viszek be… Célbaérkezés után, leráztam a lábakat és szisszentettem a söröm, majd eldubáltunk egy futós kollégával.
  Természetesen minden szervezet más-más mennyiséget kíván, de remélem a fentiek segítenek megtaláni a neked megfelelő utat a megfelelő frissítőhöz.
  Illetve még egy gondolat, lehet nem vagy még elég felkészült egy ilyen távra adott tempóban… Magasabb pulzustartományban, nekem nehezebben dolgozik a vesém és a gyomrom, így Galyavárnál sem engedtem 142 ütés fölé a pumpát. De ez csak egyéni megfigyelés a saját amatőr hobbifutó tevékenységeimnél… További jó futást/túrázást! Sporttársi üdvözlettel: Kurucz Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Bejegyzés megosztása:

Trendi bejegyzések

A legolvasottabbak

Esettanulmány-Triatlon frissítés

„Balatonmanen specialt csináltam, 8:34es idővel. Aki nem emlékszik – veszettül meleg volt. Bringa alatt kb 10 liter folyadékot ittam, futáson már semmit. Nutrend féle anticramp

Esettanulmány Mátra túra 50km

Eset/Kérdés „Üdvözletem, szeretnék kérdezni mert nem igazán tudom hová tenni, ami történt, nyilván elrontottam a frissítést, csak nem tudom, hogy hol. Leírnám az egész sztorit.

A varázslat neve frissítés 3. rész:

Az üzemanyagok A hosszú távú állóképességi versenyek teljesítése és a teljesítéshez kapcsolódó érzések, a szenvedés foka azon múlik, hogy fenn tudjuk-e tartani az aerob energiatermelő