A 2021-ES LA VUELTA KÖZVETÍTÉS HIVATALOS TÁMOGATÓJA

Esettanulmány-Triatlon frissítés

„Balatonmanen specialt csináltam, 8:34es idővel. Aki nem emlékszik – veszettül meleg volt. Bringa alatt kb 10 liter folyadékot ittam, futáson már semmit. Nutrend féle anticramp sótablettát toltam 5-öt. Max 1/3-ad arányban izot ittam. 2 zselé, 2 csoki, 1 nagyon kicsi szendvics, fél banán volt a bevitelem, mindez persze kis adagokra elosztva. Mi volt a gondom? Nos gyomrom kb a bringa féltávjától teljesen megborult. Felpüffedtem, kialakult egy meglehetős – bár kezelhető hasmenés ingerem, és a bringa végére egy lájtos gyomorkotyogásom. Amiről eddig úgy tudtam h az aránytalanul sok szénhidrát bevitel miatt van, pedig ez most biztos nem játszott. Nyilvánvaló persze h túl sokat ittam, ennyi nem tud felszívódni, de valahol meg mégsem eleget mert szomjas is maradtam és 1x se kellett pisilnem a verseny alatt. Pulzusom végig kontroll alatt volt, bringán 150 fölé egy pillanatra se mentem, 131 átlag, (180 a maxom), Oli mérése szt 156ig biztonsággal aerob maradok. Viszont futáson 165re felmentem, bár arra a 10kmre már mindegy volt. De a futás már tényleg a túlélésről szólt csak, addigra nagyon lehaltam.
Mi lehetett a gond szerintetek?”


VÁLASZ

A leírt szindróma egyértelműen arra utal, hogy a verseny során túltelítetté (hiperozmotikussá = a vérplazma sűrűségénél nagyobb sűrűségűvé) vált a gyomrod, illetve az egész tápcsatornád tartalma.
A kérdés az, hogy miért nem tudott felszívódni sem a víz, sem pedig a szénhidrátok a tápcsatornából. Véleményem szerint a „bűncselekmény” gyanúsítottja a Nátrium (Na+) hiány!


Vigyázat, kissé tudományos részlet következik! Ha az egyszerű lényeget szeretnéd olvasni folytasd a vonal után 🙂.

Mind a szénhidrátok, mind a víz felszívódásában igen fontos szerep jut ennek az ionnak. A víz gyors felszívódását a bélhámsejtek falában (is) elhelyezkedő nátrium-glukóz kotranszporterek, illetve a nátrium-kálium pumpa teszi lehetővé. Előbbi kis szerkezet emeli át a Na+ ionokat bélhámsejtekbe (a tápcsatornából a szervezetbe), majd onnan utóbbi továbbítja az intracelluláris térbe, ahol ezáltal megnő az ionkoncentráció, ennek kiegyenlítésére (az eltérő sűrűségű félig áteresztő hártyával elválasztott folyadékterek határán kialakuló ozmotikus nyomáskülönbség felszámolására) beindul egy jól ismert jelenség, az ozmóziskiegyenlítődés: megindul a víz felszívódása is nagy sebességgel.

________________________________________________________________________________________________________________

Tehát röviden és tömören: minél több vizet akarsz a szervezetbe juttatni, annál több segítséget kell kérned a nátrium-kálium pumpáidtól, a bevitt víz mennyiségével arányosan kell növelni a Na+- bevitelt, ami hétköznapi nyelven sóbevitelt jelent!
Vigyázni kell persze közben az ionok egyensúlyának fenntartására is, hiszen az ionegyensúly felborulása könnyen okozhat izomgörcsöket. Ezért javasoltak a sportolóknak kifejlesztett komplex sótabletták, – kapszulák. Helyes volt, hogy egy ismert gyártó termékét fogyasztottad, de talán nem elégséges mennyiségben. Melegben, főleg hirtelen jött melegben a sófeltöltést már a versenyt megelőző napon meg kell kezdeni, és tervszerűen kell folytatni a pótlást a versenyt közvetlenül megelőzően, illetve a verseny alatt is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Bejegyzés megosztása:

Trendi bejegyzések

A legolvasottabbak

Esettanulmány-Triatlon frissítés

„Balatonmanen specialt csináltam, 8:34es idővel. Aki nem emlékszik – veszettül meleg volt. Bringa alatt kb 10 liter folyadékot ittam, futáson már semmit. Nutrend féle anticramp

Esettanulmány Mátra túra 50km

Eset/Kérdés „Üdvözletem, szeretnék kérdezni mert nem igazán tudom hová tenni, ami történt, nyilván elrontottam a frissítést, csak nem tudom, hogy hol. Leírnám az egész sztorit.

A varázslat neve frissítés 3. rész:

Az üzemanyagok A hosszú távú állóképességi versenyek teljesítése és a teljesítéshez kapcsolódó érzések, a szenvedés foka azon múlik, hogy fenn tudjuk-e tartani az aerob energiatermelő