A 2021-ES LA VUELTA KÖZVETÍTÉS HIVATALOS TÁMOGATÓJA

Hidratálj, hogy dominálj! 2. rész

Múlt heti cikkünk folytatásaként tippek és érdekességek következnek a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztással kapcsolatban. 

Tipp 1: Időzíts! Például egy melegben történő hosszabb kerékpáros edzés során állíts be 15 percenkénti időzítést 1-2.5 dl folyadék elfogyasztására és idd is meg, akkor is, ha nem érzed magad szomjasnak.

Téli futás

Tipp 2: A napi folyadékbeviteled 60%-a az elfogyasztott ételekből származik, ezért javasolt lédús gyümölcsök és zöldségek fogyasztása a nap folyamán egyenlően elosztva. Ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek a súlyukhoz viszonyítottan a 80-90%-a víz. 5-7 a napi ajánlott zöldség és gyümölcs adag.

Tipp 3: Rágcsálni valónak egyél valamit, ami enyhén sós, a nátrium több víz felszívására és kevesebb kiválasztására serkenti a szervezeted.

Tipp 4: A legnépszerűbb sport italok nátriumot, káliumot és egyéb más elektrolitokat tartalmaznak az energiát adó szénhidrát mellett. Ezek az italok olyan sporttevékenységek során ajánlottak, amelyek egy óránál tovább tartanak. Olyan italt vigyél magaddal az edzésre, amelynek szereted az ízét így motiváltabb leszel az ivást illetően. 

Végül egy érdekesség az újratöltésről. Több órás testmozgás után a folyadékpótlás szükségessége egyértelmű. Nem mindegy viszont, hogy milyen formában pótolod az elvesztett folyadékot. A következő kísérlet a Texasi egyetem laboratóriumához kötődik. Dehidratált atlétákat kértek, hogy igyanak 2 liter folyadékot 2 órával a testmozgás befejezése után. Később azt vizsgálták, hogy a különböző folyadékok, amiket megittak milyen hatékonysággal csökkentették majd szüntettek meg a dehidratált állapotot. Az eredmény a következő: a diétás kóla 54%-os hatékonysággal működött, a víz 64% a sportitalok pedig 69%-os hatékonysággal működtek.

Hidratálj, hogy dominálj!
Forrás: bicycling.com

i:am szeretem az életem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Bejegyzés megosztása:

Trendi bejegyzések

A legolvasottabbak

Hogyan mobilizáljuk zsírraktárainkat?

Az állóképességi sportolók szervezete elsősorban zsírból nyeri az energiát. Te is, én is meglehetősen kevés időt töltünk a pulzusértékek alapján anaerob zónának nevezett intenzitástartományban, amikor

Esettanulmány-Triatlon frissítés

„Balatonmanen specialt csináltam, 8:34es idővel. Aki nem emlékszik – veszettül meleg volt. Bringa alatt kb 10 liter folyadékot ittam, futáson már semmit. Nutrend féle anticramp

Esettanulmány Mátra túra 50km

Eset/Kérdés „Üdvözletem, szeretnék kérdezni mert nem igazán tudom hová tenni, ami történt, nyilván elrontottam a frissítést, csak nem tudom, hogy hol. Leírnám az egész sztorit.