A 2021-ES LA VUELTA KÖZVETÍTÉS HIVATALOS TÁMOGATÓJA

Kérdezz-Felelek! 12 órán át csak folyadékkal?

Kérdés:

Október 21-én lesz egy 12 órás versenyem és ahogy eddig is csak dechatlon gel-el és <i:am> sótabival, valamint az <i:am> energy drinkel futok, remek termékek. Az applikációt is használom, fantasztikus találmány! Egy kérdésem lenne. Az aplikáció szerint – ha a dechatlon gel-t kiveszem – 20 percenként 2 dl bekevert energy drinkkel 12 órán keresztül fent tudom tartani a ch és elektrolit egyensúlyt, vagy ekkora távon célszerű mást is bevinni?

Válasz:

A feltett kérdésre a válaszom röviden: igen, az <i:am> Mineral+Energy Drink-kel fenntartható még a 12 órát meghaladó erőpróbák során is a tökéletes hidratáció, illetve biztosítható a megfelelő szénhidrátpótlás. Sőt figyelembe véve a szervezet ozmotikus szabályozását a tápanyagok felszívódása során, kifejezetten előnyös alacsony koncentrációjú oldattal bejuttatni a ch-t, mert a hipotóniás oldatok felszívódása a leggyorsabb a leghatékonyabb. Mivel az ajánlott italpor/víz arány 8%-os ch-oldatot eredményez ~200 mosmol koncentráció mellett, ezért akár 50%-kal is növelhető az italpor mennyisége az oldat elkészítésekor, azaz 12%-os ch-tartalmú frissítő is még bőven izotóniás, azaz ~ 300 mosmol koncentrációjú.

Miért lényeges ez?

Azért, mert sportolás és leginkább futás közben a folyadéktolerancia szab határt a szervezetbe juttatható ch-mennyiségét tekintve. Természetesen egy raklapnyi keksz is elfogyasztható óránként, de amit megeszünk vagy megiszunk még nincs a szervezetünkben, a gyomor és a tápcsatorna a külvilág, ahonnan a felszívódás által jut a szervezetükbe a frissítő (is). A vérplazma ozmolalitásánál magasabb koncentrációjú oldatok mindaddig a gyomorban, a külvilágban állomásoznak míg a szervezet a saját víztartalékait a külvilágba áramoltatva, egyúttal a testet dehidratálva nem hígítja fel a koktélt.

Fél liter folyadék vidáman elfogyasztható futás közben, fél liter <i:am> Mineral+ Energy Drink ajánlott bekeveréssel ~34 g ch-t tartalmaz, 50%-kal növelve az italpor mennyiséget, azaz izotóniás oldatot létrehozva ~50 g ch juttatható be a szervezetbe óránként. Ez az 50 g/óra ch pedig mindenre elég. Egy igazán hasznos link ITT: beszélgetés a 2017. és 2018. évi Ironman VB győztesével, Patrick Lange-val (15:55-nél hangzik el a lényeg): „Ich ernähre mich über ganzen Wetkampf komplett flüßig!” – A teljes távon folyadékkal frissítettem. DE… a ghrelin-hatást sem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, amiről ez a bejegyzés szól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Bejegyzés megosztása:

Trendi bejegyzések

A legolvasottabbak

Görgőzünk, Ti is?

A napokban – cyber-térben végzett – bringaedzés margójára egy kis matematikával fűszerezett élettan, azaz a 6 db elfogyasztott sótabletta igaz története: Be kell vallanom, hogy

Hogyan mobilizáljuk zsírraktárainkat?

Az állóképességi sportolók szervezete elsősorban zsírból nyeri az energiát. Te is, én is meglehetősen kevés időt töltünk a pulzusértékek alapján anaerob zónának nevezett intenzitástartományban, amikor

Kedves Vásárlónk!

A 03.12-én, 16 óra után leadott rendelések, szabadság miatt, 03.18-n kerülnek feldolgozásra tehát 03.19-20-án kerülnek kézbesítésre.
 
Köszönjük a megértést!
Örömteli sportolást kívánunk!