A 2021-ES LA VUELTA KÖZVETÍTÉS HIVATALOS TÁMOGATÓJA

Általános táplálkozás. Ti kérdeztétek.

Hogyan határozható meg az optimális fehérje, zsír, szénhidrát arány állóképességi sportolóknál?

Nem érdemes patikamérlegen méregetni az energiát adó tápanyagokat és egyéb összetevőket. Szervezetünk tud tartalékolni is, így a táplálkozás során egyik komponenst sem kell túlzásba vinni vagy épp visszafogni. Fel kell vértezni magunkat egy bizonyos tudással, ami azután választ ad arra, hogy mit vegyünk meg a boltban.

Konkrétan: a FEHÉRJÉKET naponta kell pótolni, van egy bizonyos minimum, amit muszáj pótolni ez 1,2-1,4 gramm /testsúlykilogramm. Egy 72kg-os sportoló esetén ez 84g fehérje. 1 gramm fehérje 4,6 kilokalóriát tartalmaz és ha számolunk akkor egy pihenőnapon (kb. 1800kcal energiaigény, 1800/4,6) 400 kilokalóriát viszünk be ezzel a fehérje mennyiséggel. Tehát körülbelül az energiát adó tápanyagok 20 %-a kell származzon fehérjéből. Ezt a 20, maximum 25%-ot nem érdemes túllépni.

A maradék 80% eloszlik a szénhidrátok és a zsírok között. Legújabb kutatások szerint a szénhidrátok aránya az energiát adó tápanyagok közül 55-60 %-ban ideális (ekkor várható a legmagasabb élettartam), így a zsírok aránya pedig 20% az energiát adó tápanyagok közül.

Ne felejtsd! Az egészséges táplálkozás önmagában értelmezhetetlen kifejezés, mindig az életmóddal összefüggésben kell meghatározni. Olyan, hogy egészségtelen étel nem létezik. Egészségtelen, életmóddal nem harmonizáló mértékek vannak. Mértékletesség az egyik meghatározó tényező. A kiegyensúlyozottság már egy önmagában teljesítménynövelő tényező, vagyis, ha a szervezetünk tudja, hogy a nap melyik szakaszában milyen energiaforrásokhoz jut hozzá meghálálja.

Milyen napon mit érdemes fogyasztani, edzések, versenyek tekintetében?

Jelmondatunk: kiegyensúlyozottság, változatosság, mértékletesség. Nem célszerű bizonyos napokon eltérni attól, amihez a szervezeted hozzászokott. A fehérje, szénhidrát, zsír mennyisége nagyjából állandó a szervezetedben. A szervezetünk tud tartalékolni is úgyhogy nem kell semmilyen komponenst rövid időn belül megváltoztatni, módosítani túlzásba vinni egyiket a másik rovására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Bejegyzés megosztása:

Trendi bejegyzések

A legolvasottabbak

Esettanulmány-Triatlon frissítés

„Balatonmanen specialt csináltam, 8:34es idővel. Aki nem emlékszik – veszettül meleg volt. Bringa alatt kb 10 liter folyadékot ittam, futáson már semmit. Nutrend féle anticramp

Esettanulmány Mátra túra 50km

Eset/Kérdés „Üdvözletem, szeretnék kérdezni mert nem igazán tudom hová tenni, ami történt, nyilván elrontottam a frissítést, csak nem tudom, hogy hol. Leírnám az egész sztorit.

A varázslat neve frissítés 3. rész:

Az üzemanyagok A hosszú távú állóképességi versenyek teljesítése és a teljesítéshez kapcsolódó érzések, a szenvedés foka azon múlik, hogy fenn tudjuk-e tartani az aerob energiatermelő