A 2021-ES LA VUELTA KÖZVETÍTÉS HIVATALOS TÁMOGATÓJA

A reggeli

Van aki tudja, hogy élettanilag nagyobb fizikai igénybevétel előtt sem feltétlen szükséges reggeliznie, mégsem tudja elképzelni reggeli nélkül az edzés napot, főleg nem egy verseny napot. Aztán vannak olyanok akiknek rémálom, hogy úgy tudják, egy megmérettetés előtt muszáj letuszkolniuk valamit a torkukon. A jó hír, hogy mindkét esetre egyszerű a megoldás: azt tedd ami jól esik! Ha reggelizned kell reggelizz ( hogy mit az már nem mindegy, a cikk alján foglalkozunk vele), ha undorral tölt el, ne reggelizz, de a frissítésre figyelj oda! Köszönjük az alábbi kérdésfeltevést Beának!

Szia Gábor! Milyennek ítéled a teljesítményt, ha az ember kihagyja a reggelit? Arra gondolok, hogy úgyis van elég glikogénem tegnap estéről, valamint korlátlan zsírom. Reggeli evésnek mi a szerepe ez esetben?

Reggeli

Szia Bea! Nem gond, ha kihagyod a reggelit, vagyis inkább úgy fogalmazok, hogy a kimagasló teljesítménynek nem feltétele a reggeli mert a zsírraktárak gyakorlatilag kimeríthetetlen energiaforrásként állnak rendelkezésünkre, a glikogén-raktárak pedig már a rápihenés során feltöltődtek, tehát egy félmaraton, vagy akár egy maraton, de még egy ironman távú triatlonverseny teljesítéséhez is rendelkezésre áll az energia. Ha ehhez még párosul a megfelelő hidratáció és a 20 percenkénti megfelelő frissítési protokoll, akkor reggeli nélkül sincs akadálya az egyéni csúcs megdöntésének és a mosolygós célba érkezésnek. DE! A szokás nagy úr, és ha valaki hozzászokott, hogy a nap a reggelivel indul, akkor nem kell lemondani erről az élvezetről, és nem pont a verseny napján kell változtatni a megszokott rutinon, mert az az egészséges attitűdöt rombolhatja, ami pedig szintén fontos feltétele a jó teljesítménynek. Azonban oda kell figyelni, hogy mit is reggelizünk, mert ami a hétköznapokban az egészségünket javítja, vagy védi, az nem biztos, hogy a magas teljesítményt szolgálja a versenynapokon. A könnyű, pragmatikus, könnyen emészthető reggeli előnye lehet még, hogy a tápcsatornában is képez egy kis energiaraktárat, amit aztán megfelelő hidratációval felhasználhatunk az erőpróba során. Tehát a reggeli nem feltétele a magas teljesítménynek, de közvetett (rutin – attitűd) és közvetlen (plusz mini energiaraktár) pozitív hatása lehet.

Félmaratoni/Maratoni reggeli. Könnyű reggeli időben történő elfogyasztása után biztosan nem lesz szükség szilárd, vagy gél állagú frissítőre a verseny során. Javaslatunk néhány szelet vékonyan kent vajas pirítós kevés mézzel, vagy lekvárral, teával, vagy ásványvízzel a rajt előtt 2-2,5 órával. A rajt előtt 5-10 perccel még elfogyaszthatsz fél müzliszeletet, vagy fél banánt 1-1,5 dl vízzel. Egy sótabletta segít megőrizni az izzadás miatt felboruló ionegyensúlyt. Ha ezt a receptet betartod, akkor már tényleg csak a „páratlan víz, páros iso-ital sormintát” kell követned a frissítőállomásokon, azaz felváltva vízzel és iso itallal kell frissítened a verseny során. Ne feledd persze az ébredés utáni mindennapos kötelező 2-3 dl vizet sem! Zabkása fogyasztása reggelire most kivételesen nem ajánlott, mert nagyon nagy százalékban tartalmaznak emészthetetlen szénhidrátokat, amely tulajdonság nagyon hasznos a hétköznapokban, mert gátolják az enterohepatikus körforgást, ezáltal csökkentik a koleszterin szintet, és hozzájárulnak a rugalmas érfalak megőrzéséhez.

Tehát, tedd azt ami nálad beválik, de a frissítésre mindkét esetben figyelj oda!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Bejegyzés megosztása:

Trendi bejegyzések

A legolvasottabbak

Esettanulmány-Triatlon frissítés

„Balatonmanen specialt csináltam, 8:34es idővel. Aki nem emlékszik – veszettül meleg volt. Bringa alatt kb 10 liter folyadékot ittam, futáson már semmit. Nutrend féle anticramp

Esettanulmány Mátra túra 50km

Eset/Kérdés „Üdvözletem, szeretnék kérdezni mert nem igazán tudom hová tenni, ami történt, nyilván elrontottam a frissítést, csak nem tudom, hogy hol. Leírnám az egész sztorit.

A varázslat neve frissítés 3. rész:

Az üzemanyagok A hosszú távú állóképességi versenyek teljesítése és a teljesítéshez kapcsolódó érzések, a szenvedés foka azon múlik, hogy fenn tudjuk-e tartani az aerob energiatermelő