A 2021-ES LA VUELTA KÖZVETÍTÉS HIVATALOS TÁMOGATÓJA

Miért fontos edzés előtt, közben, után a sótabletta?

Lassan beköszönt a pihenőidőszak, ami – érzésre – talán a legrövidebb időszaka a sportévnek, és az álmos október után itt is a hideg november és ezzel együtt általában az alapozás kezdete. Kezdődhetnek a hosszú futókilométer-gyűjtések általában hideg, csapadékos időben, vagy az edzőteremben, szobában fokozott izzadással járó spinning-, és görgőedzések. Ha az eddigiekhez képest szeretnél még hatékonyabban készülni, akkor az alábbi írás neked szól. A sótablettát legtöbben csak a versenyek során használják (szerencsére egyre többen!), de az alapozó időszakban is rendkívül hasznos ez az ár-érték arányát tekintve is elsőrangú frissítő, regeneráló!

Olvasd miért!

A magas színvonalú, sérülés -, és kiégés mentes edzésmunka alapja a gyors és hatékony regeneráció!

A regeneráció említésekor legtöbben fehérjebevitelre, vagy a glikogénraktárak edzés utáni gyors visszatöltésére gondolnak, pedig a nulladik lépés a szervezeten belüli folyadékterek ionegyensúlyának helyreállítása, folyamatos fenntartása kell, hogy legyen!

A sejten belüli, és sejten kívüli folyadékterek ozmotikus egyensúlyát két ion biztosítja egyenlő arányban: a nátrium a sejten kívül, míg a kálium a sejten belül fordul elő. Az izzadságban a két ion viszont már nem egyenlő arányban található: a nátrium akár tízszerese is lehet a káliuménak! Ez az egyenlőtlenség szervezeten belüli ionegyensúly felborulásához vezet. Ez az egyensúlytalansági állapot sem az energiát adó tápanyagok, sem a víz, sem az információ áramlásának nem optimális.

Az izzadságban lévő ionok mennyiségi arányait tükröző összetételű sótabletta, vagy folyékony sókészítmény edzés utáni mielőbbi bevitele az ionegyensúly helyreállításával segíti a hatékony és gyors regenerációt!

Felmerülő kérdések:

Ok, de én vacsoráztam edzés után és ennél jóval több sót vittem be.

Alapvetően sószegény étkezés javasolt. A sótablettával az izzadás által elvesztett ionokat pótolód azok szervezeten belüli egyensúlyának precíz helyreállításával, mert a sótabletta arányaiban az izzadság ionösszetételét tükrözi. Közvetlenül edzés után bevéve, lehetővé teszi a regenerációt célzó élettani folyamatok elindulását. A vacsorával bevitt táplálék szinte biztosan pótolhatja az egyik ásványi anyagot, a nátriumot (valószínűleg túlzott mértékben is) és talán a káliumot is, de a magnéziumot már a legritkább esetben! Ezért a legízletesebb vacsora sem biztos, hogy optimális arányban, villámgyorsan felszívódó formában tartalmazza az edzés során biztosan elvesztett ionokat. Ráadásul fáradt szervezetnek még várakoznia is kell a terített asztalra. A gyakorlatban ideális eljárás: beütöd az edzésed az Enduraid programjába, megnézed a nátriumveszteséged és aszerint pótolod az elvesztett ásványi sókat az i:am sótablettával (egy tabletta tartalma: 200mg nátrium, 43mg kálium,15mg magnézium).

„Megelőző szerelésként” ajánljuk, hogy edzés előtt is vegyél be belőle tablettánként két deciliter vízzel. Intenzív vagy 1,5 óránál hosszabb edzés előtt két tabletta javasolt 3-4 dl vízzel!

Azt honnan lehet tudni, hogy hány mg nátriumot veszítettem?

Az Enduraid applikáció segítségével. (sárga csepp alul)

És ha valakinél épp nincs sótabletta? Akkor hogyan pótolható a kiizzadt sómennyiség?

A szervezet szépen lassan megoldja az ionegyensúly helyreállítását csak sokkal lassabban (ezáltal lesz lassú a regeneráció) mintha célzottan és gyorsan segítesz neki.

Oké, hol szerezhetem be a sótablettátokat?

Webshopok
High5 webáruház
SimpleSport webáruház (Squeezy)

Budapesten:
Spuri Futóbolt(Váci út, Fehérvári út, Örs Vezér tér, Déli pályaudvar, Újbuda)
Maratonman Depó
Maratonman Óbuda
Nella Kerékpárszaküzlet 
Trishop Triatlon bolt

Vidéken:
Nelson Kerékpárbolt- Veszprém
Tuttobici Kerékpárbolt- Törökbálint

Spuri Futóbolt- Győr, Debrecen

Ha további kérdéseid lennének a sótabletta fogyasztás hasznosságával vagy gyakorlatával kapcsolatban, írj nekünk a melinda.kiss@enduraid.me vagy a gabor@kindl.com e-mail címre.

 

Bejegyzés megosztása:

Trendi bejegyzések

A legolvasottabbak

Görgőzünk, Ti is?

A napokban – cyber-térben végzett – bringaedzés margójára egy kis matematikával fűszerezett élettan, azaz a 6 db elfogyasztott sótabletta igaz története: Be kell vallanom, hogy

Hogyan mobilizáljuk zsírraktárainkat?

Az állóképességi sportolók szervezete elsősorban zsírból nyeri az energiát. Te is, én is meglehetősen kevés időt töltünk a pulzusértékek alapján anaerob zónának nevezett intenzitástartományban, amikor

Kedves Vásárlónk!

A 03.12-én, 16 óra után leadott rendelések, szabadság miatt, 03.18-n kerülnek feldolgozásra tehát 03.19-20-án kerülnek kézbesítésre.
 
Köszönjük a megértést!
Örömteli sportolást kívánunk!