Szervezetünk három fő energiaforrása közül a zsírok után a fehérjék következnek.
Egész egyszerűen az élet fehérjék nélkül nem fenntartható. Egészségünk megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy naponta megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét fogyasszunk a táplálékunkkal, mert az életműködés során „elkopott” aminosavakat (a fehérjék felépítőit) pótolni kell. Súlyos merényletet követ el önmaga ellen az, aki ennek a pótlási kötelezettségnek nem tesz eleget: kedvetlenség, vérszegénység, teljesítményromlás, emésztési zavarok, fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képesség csökkenése, egyéb komoly betegségek kialakulásának veszélye a kockázati tényezők!
A napi ajánlott fehérjebevitel mennyisége a teljes napi energiaigény alapján egzaktul számolható: ha 2000 kcal/nap energiaigénnyel számolunk és – az ajánlásoknak megfelelően – ennek 15%-át szeretnénk fehérjékből fedezni, akkor (2000 x 15% / 4,6) ~ 65 – 70 grammos napi pótlási kötelezettséget kapunk (testsúlykilogrammonként kb. 1 g, sportolók esetén 1,5 g). Ez a fehérjemennyiség 30dkg csirkemell elfogyasztásával fedezhető. Szinte valamennyi élelmiszerünk, ételünk tartalmaz fehérjét. Nem célszerű azonban csak állati eredetű táplálékkal fedezni a fehérjeigényt, ugyanakkor figyelembe kell vennünk, hogy a növényi fehérjék általában nem teljes értékűek. A legjobb megoldás, ha az növényi és állati eredetű fehérjéket kombináljuk: 55%-ban növényi, illetve 45 %-ban állati eredetű terméket tartalmazó ételek kimagasló biológia értéket képviselnek: a főzeléket mindig feltéttel fogyaszd!
Az emberi test 16-18%-ban fehérjékből épül fel. Szervezetünk az ételekkel felvett és a szövetek újraképzési folyamataiban lebontott fehérjékből származó aminosavak szintjét a vérben és a szövetnedvekben állandó szinten igyekszik tartani, mert a szövetek felépítéséhez és az életműködést biztosító specifikus vegyületek újratermeléséhez folyamatos és kiegyensúlyozott építőanyag-ellátásra van szükség! Az építőanyagok egy része azonban rendszeresen kiürül a szervezetből! Ahhoz, hogy az építőanyag-ellátás – és ezáltal az életműködésünk – ne sérüljön, az aminosavakat rendszeresen pótolni kell. Az egészséges élet fenntartásához szükséges húszféle aminosav között van nyolc, amelyet a szervezetünk vagy egyáltalán nem, vagy nem elegendő mennyiségben képes csak előállítani – ezeket az esszenciális aminosavakat a táplálékunkkal kell rendszeresen pótolni!
A testünk fehérjeszükségletének biztosítása napi feladat! Egy átlagos felnőtt (testtömeg: ~75 kg) fehérje beviteli kötelezettsége napi 65-70 gramm! Az alábbi táblázat néhány hétköznapi élelmiszer átlagos energia-, és fehérjetartalmát mutatja be. A változatosság nem csak gyönyörködtet, de a fehérjék esetén rendkívül hasznos is: keverd és váltogasd a növényi és állati eredetű táplálékot a jobb fehérjefelszívódás, és hasznosulás érdekében! Az alábbi táblázat néhány élelmiszer kalória és fehérje tartalmát mutatja.
Élelmiszer (100g) | kcal | Fehérje (gr) |
Trappista sajt (félkemény) | 381 | 27,7 |
Téliszalámi | 532 | 25,1 |
Pulykamell | 108 | 24,0 |
Csirkemell (szelet) | 105 | 23,0 |
Bélszín | 105 | 22,0 |
Pulykamell-sonka | 101 | 22,0 |
Sertés borda (szelet) | 180 | 21,0 |
Csabai szárazkolbász | 472 | 19,8 |
Tonhal | 87 | 19,4 |
Tojás | 170 | 13,5 |
Párizsi, krinolin, szafaládé | 219 | 11,9 |
Graham kenyér | 272 | 10,2 |
Zabkorpa | 314 | 9,5 |
Burgonyakrokett | 160 | 4,0 |
Sült burgonya | 221 | 4,0 |
Tehéntej pasztőrözött (2.8% zsírtart) | 62 | 3,4 |
Az élet egy csoda, élvezd!
Csatlakozz facebook oldalunkhoz és kérj útmutatást a táplálkozás útvesztőihez!
i:am/szeretem az életem