A 2021-ES LA VUELTA KÖZVETÍTÉS HIVATALOS TÁMOGATÓJA

A szénhidrátraktárakról

Amikor szénhidrátot fogyasztasz, a szénhidrát molekulák az emésztő rendszerben kis cukormolekulákká esnek szét. Ezek a kis cukormolekulák szívódnak fel a tápcsatornán végighaladva, majd a májban alakulnak glükóz molekulákká, hogy energiát biztosítsanak az agynak és az izmoknak. Az a glükózmennyiség, amelyre nincs azonnal szükség, glikogénné alakul és eltárolódik a májban és az izmokban.

Healthy Pasta, Vegetables, Rice, Grain, Olive Oil, Seeds And Tom
A display of healthy foods including various vegetables jars of pasta rice seeds onions garlic olive oil aubergine tomatoes peppers spaghetti and courgettes

A májban tárolt glikogén mennyisége elérheti a 90-110 grammot. Ez glikogénmennyiség felelős a megfelelő vércukorszint és napközben a megfelelő energiaszint fenntartásáért.

Az izmok teszik ki a testtömeg 30-40%-át, ebből következően sokkal több glikogént tudnak tárolni mint a máj. Egy egészséges, megfelelően táplált felnőtt sportoló izomglikogén-raktára elérheti a 400 grammot. Az izmok a másodlagos raktárak, akkor aktivizálódik az itt tárolt glikogén, amikor a máj raktárai kifogytak. Izomglikogén hosszan tartó, kimerítő fizikai aktivitás esetén biztosítja az energiát.
Ha az olvasottakat kiegészítjük a múlt heti poszt egy fontos pontjával, miszerint az energiaraktárak kapacitása, mobilizálhatósága, hatékonysága az edzettség növekedésével javul, egy edzett sportolónak 3-5 óra hosszan tartó, visszafogott intenzitású (70.3 ironman, maraton) fizikai aktivitás során elsősorban nem az energia bevitellel kell bajlódnia a verseny során. Ha egy kezdő sportoló valóban felkészült egy féltávú triatlonra, akkor a máj és az izom raktáraiban tárolt glikogén összmennyisége esetében is elérheti akár az 500 grammot is. Okosan (visszafogottan) versenyezve, a féltávú verseny során mindössze 300-400 gramm körüli szénhidrátot fog felhasználni, így szinte energiapótlás nélkül is tudná teljesíteni a távot! Persze nem jó kockáztatni, így a moderált szénhidrát-pótlás megfelelő mennyiségű folyadék és só fogyasztása mellett, egészen biztosan problémamentes és örömteli célba érkezést eredményez minden hosszútávú sporttevékenység esetén.

#iamszeretemazeletem

#enduraid

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Bejegyzés megosztása:

Trendi bejegyzések

A legolvasottabbak

Esettanulmány-Triatlon frissítés

„Balatonmanen specialt csináltam, 8:34es idővel. Aki nem emlékszik – veszettül meleg volt. Bringa alatt kb 10 liter folyadékot ittam, futáson már semmit. Nutrend féle anticramp

Esettanulmány Mátra túra 50km

Eset/Kérdés „Üdvözletem, szeretnék kérdezni mert nem igazán tudom hová tenni, ami történt, nyilván elrontottam a frissítést, csak nem tudom, hogy hol. Leírnám az egész sztorit.

A varázslat neve frissítés 3. rész:

Az üzemanyagok A hosszú távú állóképességi versenyek teljesítése és a teljesítéshez kapcsolódó érzések, a szenvedés foka azon múlik, hogy fenn tudjuk-e tartani az aerob energiatermelő